Fairtrade

Fairtrade / eerlijke handel, wat is dat nu?

Hieronder geven we een korte toelichting.  In de pagina's onder dit kopje kun je meer lezen. En zie ook de links naar duidelijk filmpjes gemaakt door het programma Klokhuis.

Wat is eerlijke handel

Eerlijke handel gaat over eerlijke, reele prijzen voor producenten, overal ter wereld. Hoe kan een boer duurzaam werken, als we allemaal alleen maar kiezen voor de laagste prijs. Een prijs die eigenlijk niet kan. Zodat chemicaliën nodig zijn, of uitbuiting.

Wereldwinkels komen speciaal op voor producenten van arme landen, vaak op het zuidelijk halfrond. Zij kunnen zich nog slechter organiseren dan producenten in 'het westen' en worden onder grote druk gezet door westerse inkopers. 

Met grote gevolgen, want een slechte verdeling van welvaart leidt tot armoede, oorlogen en vluchtelingenstromen. Dat stopt alleen door de oorzaak aan te pakken. Kiezen voor eerlijke handel is een belangrijk middel daarbij. Door goede prijzen te bieden, kunnen mensen een bestaan opbouwen in vrede en veiligheid.

Waarom Fairtrade keurmerk?

Fairtrade staat voor eerlijke handel met een leefbaar loon voor de producenten. Eerlijke kansen door te ondersteunen bij investeringen. Voldoende inkomen voor eten, huisvesting en school. En dus een goede kans op een goed leven. Daarmee maken we een belangrijk verschil. 

Er wordt al sinds jaar en dag geïmporteerd vanuit het zuidelijk halfrond en onder druk van de publieke opinie zeggen veel bedrijven dat ze hun waar tegen goede prijzen inkopen. Maar is dat wel zo?
Net zoals in Nederland boeren en tuinders hun verkoopprijzen onder druk zien staan door de grote inkoopcombinaties, zien de boeren en producenten in arme landen dat ook. En als je je dan ook nog diep in de schulden moet steken om aan de productie-eisen te voldoen, terwijl je maar een opdracht voor 1 seizoen krijgt? Dan heb je geen eerlijke kans.
Daarom is bijvoorbeeld UTZ (door supermarktketens als tegenhanger van Max Havelaar opgericht)  nog steeds niet fairtrade, zij willen geen leefbaar loon garanderen. 

De Wereldwinkel hanteert het bekende fairtrade keurmerk van Max Havelaar. Het bekende Fairtrade-logo kom je wereldwijd tegen op voedselprodukten.
Voor woon- en kado-artikelen hadden de wereldwinkels via hun landelijke vereniging een eigen keurmerk. Met een eigen controlesysteem etc. Het Nederlandse keurmerk en daarmee het ' leefbaar loon'  is met succes ingebracht in het internationale keurmerk WFTO-GS ! . Door die samenwerking staan we sterker, bieden we meer keuze maar vooral, is de uitvoering veel efficiënter. Dat betekent minder kosten en dus meer fairtrade opbrengsten.

Met jouw aankoop bij Wereldwinkel Bathmen ondersteun je fairtrade optimaal! 

Wil je meer weten over eerlijke handel?
Het Klokhuis heeft mooie afleveringen gemaakt over eerlijke handel.  Hieronder staan de links. Je kunt hier meer lezen over hoe wij (via onze landelijke vereniging) proberen eerlijke handel te waarborgen.

Eerlijke handel (uitgezonden op 14-11-2013)

In de supermarkt kun je inmiddels tientallen producten kopen met het fairtrade keurmerk. Dolores gaat naar het eiland Sri Lanka om te kijken wat dat keurmerk precies inhoudt. Ze gaat met de boeren aan de slag om kruiden voor de export te oogsten. Doordat er een eerlijke prijs betaald wordt voor...

Kijk hier voor de uitzending over Eerlijke handel

De theeplantage  (uitgezonden op 23-11-2013)

Dolores helpt mee met de theepluksters van Sri Lanka. Een kwart van alle thee in de wereld wordt hier geproduceerd. Dolores is te gast op de fairtrade theeplantage Norwood Estate waar de pluksters en hun familie wonen en werken. Voor elke kilo thee die van de struik komt ontvangen de pluksters een premie. Wat doen ze daar mee?

Kijk hier voor de uitzending over de theeplantage.