Geschiedenis

De Wereldwinkel Bathmen is opgericht op 1 september 1981 en was in het begin enkel op zaterdagmorgen op de markt aanwezig. De eerste maanden met een marktkraam, later met een door de vrijwilligers zelf verbouwde caravan. Vanaf mei 1999 beschikten wij over een echte verkoopwagen. Met steun van donateurs werden in het begin de onkosten, zoals marktgeld en onderhoud van de caravan, bekostigd.

Doordat in de loop der jaren de verkopen stegen, kon de Wereldwinkel haar eigen middelen bekostigen en eveneens het assortiment worden uitgebreid. Waren in het begin alleen food producten te koop, langzamerhand kregen ook de non-food producten een belangrijke plaats. Voorop bleef echter staan dat de producten uit Derdewereldlanden kwamen en dat de producent hiervoor een eerlijke prijs ontving, zodat deze in staat gesteld werd een menselijk bestaan op te bouwen.

Dit motto is nooit veranderd. 

Vanaf 2006 huisde de Wereldwinkel Bathmen in een pand aan de Schoolstraat, ter beschikking gesteld door de gemeente Deventer voor een bepaalde periode. Dit bood ons de mogelijkheid meerdere dagdelen bereikbaar te zijn voor klanten.

Na een periode van hard werken en klussen door de vrijwilligers was Bathmen een volwaardige winkel rijker, met een compleet assortiment food en non-food producten met het Max Havelaar/ Fair Trade keurmerk. De Wereldwinkel Bathmen is inmiddels een begrip geworden. Vaste en incidentele klanten komen hier hun koffie, wijn of ander eerlijk product kopen, anderen kopen hier hun cadeautjes.

Per 3 februari 2018 openden we onze nieuwe winkel aan de Schoolstraat 25.  Een nieuw pand, waarin ook de Bibliotheek, het gemeenteloket en de Oudheidkundige Kring Bathmen zijn gehuisvest. 
De vrijwilligers van de Wereldwinkel zorgen voor de dagelijkse openstelling.