Deventer koffie

Een bijzonder project in Uganda en in Deventer:
Deventer Koffie! Verkrijgbaar bij Wereldwinkel Bathmen.

Wereldwinkel Bathmen heeft overheerlijke fairtrade koffie van Café d'Origin. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Deventer Koffie!

Deventer Koffie is een eerlijk kwaliteitsproduct gemaakt van de beste arabica- en robusta-bonen. De koffiebonen worden rechtstreeks aangekocht bij koffieboeren in Uganda die produceren met respect voor het milieu.

Deventer Koffie betaalt deze koffieboeren een faire prijs. Daarnaast worden met de opbrengst jongeren in Uganda opgeleid en gestimuleerd om een eigen koffiebedrijfje te starten. Deventer Koffie is zuivere koffie en heel smaakvol.
 

Eerlijke koffie

Wereldwinkel Bathmen verkoopt fairtrade-producten. Die herkent u aan een keurmerk. Voor ons voedselassortiment is dat vooral het bekende Max Havelaar-keurmerk. Dat is in ons land heel bekend. Er zijn nog enkele Europese keurmerken die gelijkwaardig zijn aan Max Havelaar.

Deventer Koffie heeft niet zo'n keurmerk. Waarom verkopen wij het dan toch in onze winkel?

Iedere Wereldwinkel kan een klein deel van haar assortiment invullen met artikelen die geen fairtrade-keurmerk hebben, maar die wel belangrijk worden gevonden.
In onze winkel kunt u een breed assortiment fairtrade-koffie kopen en ook voor de zakelijke markt bieden wij fairtrade-koffie en zelfs koffie-zet-apparatuur.
 

Waarom dan ook Deventer koffie?
Omdat we als Wereldwinkel Bathmen ook (lokale) initiatieven die bijdragen aan eerlijke handel willen steunen! 

Diverse initiatiefnemers hadden het plan opgevat om een directe koffielijn te starten tussen de koffieboeren van Kibinge in Uganda en Deventer bedrijven/organisaties en publiek.
Kibinge is een subcounty in Uganda. Een arm plattelandsgebied waar 80% van de bevolking moet rondkomen van de inkomsten van hun kleine bedrijfjes met koffie, bananen, mais e.d.

Kibinge ontbeert allerlei voorzieningen. De cooperatie van koffieboeren is een belangrijke factor om deze boeren verder te helpen. Inmiddels heeft de cooperatie zo’n 2.200 leden. Zij krijgen een faire prijs voor hun koffie. De boeren kunnen gebruik maken van microfinanciering en rekenen op family approach: tijdelijke financiele overbrugging in moeilijke tijden. De cooperatie zet zich in voor drinkwater en voor verbetering van de gezondheidszorg. Daarnaast speelt sport een belangrijke rol.

Klik hier om de video over Kibinge te bekijken

Rabobank Salland, een van de initiatiefnemers, heeft in 2015 deze koffiecoöperatie in Kibinge als project geadopteerd via de Rabobank Foundation. Dit betekent dat Rabobank Salland deze koffiecoöperatie jaarlijks financieel steunt.

Sinds kort is men gestart met het zelf in Kibinge branden van de eigen koffie en daarvoor een lokale koffiemarkt op te zetten. De coöperatie heeft de Fair Trade Award ontvangen voor hun wijze van werken met de boeren en de gemeenschappen. De coöperatie heeft bovendien oog voor arbeidsomstandigheden en het milieu. Met de Deventer Koffie krijgen de koffieboeren van Kibinge een extra steun in de rug.